مراحل طراحی وب سایت را بیشتر بشناسید

مراحل طراحی وب سایت

امروزه با تحول در دگرگونی در خط سیر خیلی از کسب و کارهای سنتی به سمنت کسب و کار دیجیتالی، توجه ویژه ای به سمت طراحی سایت معطوف شده است. به همین دلیل آگاهی از مراحل طراحی وب سایت اهمیت زیادی پیدا می کند. از کجا باید فرایند طراحی وب سایت را شروع کنیم، و شرایط و هزینه آن چگونه است. در این مطلب سعی می شود به سوالات فوق پاسخ داده شود، و به مولفه هایی نظیر طراحی وبسایت، تاریخچه ، و هزینه سطوح مختلف طراحی سایت توجه می شود.

طراحی وب سایت چیست؟

طراحی وب سایت یا وب دیزاین Web-design به مجموعه فرایندهای طراحی و ساخت یک وبگاه جهت اطلاع رسانی و عرضه کردن شرکت و ارائه محصولات و خدمات آن اطلاق می شود. طراحی وب سایت یک فرایند است که متشکل از لایه سازی صفحات وب، محتوا نویسی، چیدمان و ساخت گرافیکی و پیاده سازی اصول سئو است. پیش از مطالعه مراحل طراحی وب سایت بهتر است مختصراً به تاریخچه طراحی وب سایت نگاهی بیندازیم.

تاریخچه طراحی وب سایت

تیم برنرزلی که دانشمند انگلیسی رایانه، که مخترع وب بود با ران اندازی نخستین وبگاه در سال 1991 نام خود را به عنوان اولین طراح وب در دفتر تاریخ درج کرد. در اولین وبگاه، از ابر متن و ارتباط برای فرستادن ایمیل استفاده شده بود. در این وبسایت ساده متنی هیچ گونه تصویر و حتی رنگ بندی استفاده نشده بود و حتی اکنون هم می توان آن را دید.

مراحل طراحی وب سایت

با توجه به مطالب بالا، طراحی وب سایت یعنی مشخص کردن چیدمان عناصر، ساخت و راه اندازی یک وبگاه است. می توان گفت که مراحل طراحی وب سایت متشکل از 4 مرحله اصلی است که به شرح زیر است.

مرحله 1: طراحی طرح اولیه

 

در آغاز با توجه به نوع وبسایت و تقاضای مشتری، یک طرح کلی و اولیه از سایت ارائه می شود. این طرح اولیه شامل نقشه اولیه از صفحات وبسایت و تعیین چیدمان عناصر مختلف است. به این مرحله طراحی وایرفریم یا چارچوب سیمی نیز گفته می شود.

مراحل طراحی وب سایت

مرحله 2: تعیین مشخصات گرافیکی وبسایت

بعد از تعیین چیدمان عناصر سایت، باید در طراحی سایت ریزتر بشویم. در این مرحله با توجه به نیاز مشتری، رنگ بندی و گرافیک سایت مشخص می شود.

مرحله 3: برنامه نویسی

در این مرحله معمولاً دو رویکرد وجود دارد. یا از فریم ورک اختصاصی برنامه نویسی استفاده می شود. و یا از سیستمهای مدیریت محتوا مثل ورد پرس استفاده می شود. مشتری باید با توجه به نیاز خود یکی از این رویکردها را استفاده کند.

باتوجه به سایت طراحی شده و نیاز مشتری، در این مرحله می‌توان از روش‌های مختلفی برای مدیریت سایت استفاده کرد. سیستم‌های مدیریت محتوا مانند وردپرس و یا طراحی یک فریم ورک اختصاصی برنامه‌نویسی. تصمیم‌گیری در این بخش براساس هزینه‌ها و نیاز مشتری صورت می‌گیرد. اگر سایت دائماً به آپدیت نیاز دارد معمولاً وردپرس بهتر است. ولی اگر سایت شما پیکره ای ثابت دارد و نیازی به تغییرات مکرر در آن نمی بینید استفاده از HTML بهتر است زیرا سریعتر است.

مرحله 4: راه اندازی وبسایت

بعد از تمام 3 مرحله اخیر، نوبت راه اندازی سایت در بستر جهانی اینترنت است. در این گام، بعد از تهیه هاست و نام دامنه مناسب، سایت پیکربنده شده و منتشر می شود.

وظایف وبمستر چیست؟

وظایف وبمستر متنوع است و بستگی دارد که طراحی کدام قسمت از سایت را به عهده گرفته است. برای شروع یک سایت مرغوب معمولاً به دو تیم نیاز است. یک مسئولیت برای طراحی ظاهر وبسایت و یک مسئولیت برای کدنویسی و برنامه نویسی.

 

مراحل طراحی وب سایت: انواع طراحی سایت

انواع طراحی سایت

سایتها به دو طبقه اصلی استاتیک یا ساکن و دینامیک یا متحرک طبقه بندی می شوند.

سایتهای استاتیک یا ساکن:

این سایتی است که مطالب آن ثابت است. یعنی یک محتوا  به همه کاربران ارائه می شود. و همه تغییرات و محتواهای سایت در کنترل کارشناس سایت است.

سایت دینامیک یا متغیر:

بر خلاف سایت استاتیک که یک محتوای ثابت به همه کاربران ارسال می شود، در سایت دینامیک یک محتوای سفارشی شده به کاربر ارسال می شود. مثلاً برحسب محل و مکان کاربر یا فعالیتها و رفتارهای قبلی کاربر، محتوایی اختصاصی به او ارسال می شود. یا سایتهایی که محتوای آن را کاربران خلق می کنند نیز از همین نوع هستند. یا سایتهای دوزبانه را در نظر بگیرید، که چون کاربر در بازدیدهای قبلی زبان خاص خود را انتخاب کرده، در دفعات بعدی بازدید، محتوا به زبان مطلوب او ارائه می شود.

هدف از طراحی وبسایت

 

برای موفقیت در کسب و کار، در طراحی سایت باید اصول طراحی و بهینه سازی به درستی انجام شود. طراحی سایت کارآمد باعث افزایش و تسریع فروش کالا و خدمات می شود.

اولین گام در طراحی وبسایت

مهمترین مولفه در کسب مهارت جهت طراحی وبسایت، یادگیری مبانی طراحی سایت و کسب تجربه عملی است. بهترین وسیله در زمینه فراگیری طراحی وبسایت، آموزشهای پروژه محور در زمینه طراحی سایت است. با آموزش حین انجام پروژه های گوناگون می توانید تجربه در مورد مفاهیم اولیه طراحی سایت به دست آورید. برای یادگیری کدنویسی و برنامه نویسی مراحلی وجود دارد که مختصراً به شرح زیر است.

گامل اول: آموزش زبان HTML

از این زبان برای درست کردن بدنه اصلی و چیدمان کلی صفحه وب استفاده می شود. این زبان مبتنی بر تگ است و این تگها هستند که مشخص می کنند که کدها در صفحه وب چگونه ظاهر می شوند.

گام دوم: یادگیری زبان CSS

مرحله بعدی در برنامه نویسی جهت طراحی وبسایت استفاده از این زبان است. این زبان بیشتر تمرکز بر زیباسازی و شکل ظاهری و رنگهای سایت دارد. با کدها می توانید چیزهای گرافیکی مثل رنگ، و ابعاد فونتها و غیره را تغییر دهید.

مراحل طراحی وب سایت

گام سوم: یادگیری جاوا اسکریپت

حال با تسلط بر مراحل قبلی می توانید به عرصه و جنبه تعاملی و متحرک سایت وارد شوید. جاوا اسکریپت ابزاری محبوب برای آوردن عناصر متحرک در وبسایت شما است. این برنامه در اپلیکیش موبایل و برنامه کاربردی دستکتاپ نیز استفاده می شود.

گام چهارم: یادگیری زبان برنامه نویسی سمت سرور مثل PHP

 

روند برنامه نویسی وب به دو دسته تقسیم می شود:

  • برنامه نویسی سمت کاربر: که به ظاهر سایت تمرکز می کند.
  • برنامه نویسی سمت سرور: به منطق سایت توجه می کند.

ظاهر زیبا برای داشتن سایت خوب کافی نیست. محتوا هم در کنار زیبایی سایت خیلی مهم است. سایت باید بتواند نیاز کاربر را برآورده کند.

در پروژه های عظیم تحت وب، بهره بردن از یک زبان سمت سرور مهم است. اهمیت استفاده از یک زبان برنامه نویسی وقتی آشکار می شود که بخواهیم کاربرف پایگاه داده و سرور را به هم وصل کنیم. با یادگیری PHP می توانید اسکریپتهایی بنویسید که اطلاعات لازم را از کاربر میگیرد و بعد از پردازش آنها را به ایشان باز می گرداند.

همانطور که دیدید طراحی سایت مبتنی بر برنامه نویسی یک مهارت کامل است و مهارت در همه عرصه های آن زمانبر است. البته کار و مهارت ارزشمندی است که به موقع خود نتایج خوب را به یادگیرنده خود می دهد. ولی آیا تنها راه طراحی سایت یادگیری برنامه نویسی است. جواب کوتاه: خیر! شما می توانید بدون برنامه نویسی هم طراحی سایت را انجام دهید. چگونه؟

 

چگونه بدون برنامه نویسی، سایت طراحی کنیم؟

در این رویکرد بدون مهارت در برنامه نویسی و با استفاه از برخی نرم افزارهای تولید محتوای تحت وب مثل وردپرس، جوملا و DNN می توانید صفحات وب سایت خود را طراحی کنید. همانطور که گفته شد وقتی اصلاحات سایت بیشتر است، استفاده از این رویکرد مناسبتر است. به این نرم افزارها CMS یا سیستم مدیریت محتوا می گویند.

با این نرم افزارها به راحتی می توانید محتوا، و تصاویر و بسیاری از اجزاء تعاملی وب را در صفحه درج کنید.

 

سخن پایانی

طراحی سایت می تواند به کسب و کارها کمک زیادی کند. طراحی سایت ممکن است مبتنی بر برنامه نویسی یا مبتنی بر سیستم مدیریت محتوا باشد که هر کدام بسته به نیاز مشتری مناسب هستند. یک سایت خوب، سایتی است که هم ظاهر هم محتوا داشته باشد. اصول سئو در آن رعایت شده باشد و سرعت خوبی داشته باشد. و در کل نیازهای مشتری را برآورده کند. همه اینها با آموختن و کسب تجربه به دست می آید. به نظر می رسد که مدیریت و طراحی سایت یک کار تیمی است که هر قسمت از آن مسئولیت یک فرد یا تیم است. هر مرحله از آن می تواند عرصه ای برای فعالیت باشد که وبمستر گرامی می تواند با توانایی و علاقه خود یک عرصه از طراحی سایت را به عهده بگیرد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

9 + هفده =